День супротиву

зображення_viber_2023-02-25_0-38-57  20 лютого 2014 року російські війська розпочали окупацію Криму. На півострові з’явилися так звані «зелені чоловічки» – озброєні військові без розпізнавальних знаків, які почали захоплювати державні і адміністративні об’єкти.

    26 лютого 2014 року у Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг кримських татар і проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму, на якій депутати планували голосувати за вихід Криму з України. Тоді біля будівлі кримського парламенту з ініціативи Меджлісу зібралося близько 12 тис. кримських татар. Вони тримали у руках свої національні прапори та прапори України. Мітингувальники скандували: «Крим – Україна!». В той же день було організовано проросійський мітинг, чисельністю близько 700 осіб, ініціатором якого стала партія «Руська єдність». Тоді в результаті сутичок між мітингувальниками постраждало багато людей.

     27 лютого спецпідрозділи ГРУ росії зайняли приміщення Верховної Ради і Ради Міністрів Криму.

    Крим було окуповано росією.

    Відтоді минуло дев’ять років. Ситуація на півострові залишається напруженою: окупанти залякують й вчиняють терор, репресії, обшуки і незаконні затримання місцевого населення. В Криму заборонена діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.

    Та ми знаємо, що мета України у війні – звільнення всієї окупованої росією території.

    Це значить, що Крим повернеться до України, в Крим повернеться свобода і демократія, і там більше ніколи не буде порушено прав людини.

Викладач історії України Ірина Лапченко

Bookmark the permalink.

Comments are closed.