День Державного Герба України

19 лютого відзначається День  Державного Герба України. Саме цього дня у 1992 році Верховна Рада затвердила Малий Герб – Тризуб.

     Державний Герб України – один із трьох офіційних символів, крім прапора і гімну. Він презентує  країну як суверенну незалежну державу, є офіційною емблемою, що зображується на офіційних документах, печатках, грошах.   

     Тризуб є стародавнім символом, який зустрічався на нашій території з найдавніших часів. Його найдревніше зображення, знайдене археологами, датується X століттям. Зображення тризуба археологи знаходять на монетах, посуді, печатках, якими скріплювалися  міжнародні договори, укладені Київською Руссю.   Саме тризуб став спадкоємним геральдичним знаком для нащадків князя Володимира Великого. Сам же князь київський Володимир Святославович карбував його на монетах, де з одного боку зображувався портрет володаря, а з іншого – тризуб.

     Традиція використання тризуба як герба веде свій початок із 1918 року, коли він став державним гербом Української Народної Республіки.  У розробці герба брали участь  художники Георгій Нарбут та Василь Кричевський. Проєкт герба, який був затверджений Верховною Радою та використовується нині, був розроблений групою українських геральдистів — Андрієм Гречилом, Олексієм Коханом та Іваном Турецьким.

     Золотий Тризуб на синьому щиті офіційно –  національний символ українців. Обравши тризуб державним гербом, Україна продемонструвала наслідування традицій Української Народної Республіки. Він символізує спадкоємність традицій на території країни. 28 червня 1996 року цей символ було закріплено в Конституції.

    Державний Герб зображений  на прапорах підрозділів,  на формі  бійців  України.  Під цим символом  мужні  захисники.

Викладач історії України Ірина Лапченко

Bookmark the permalink.

Comments are closed.