10 вересня – День пам’яті жертв фашизму…

Фашизм   Фашизм, нацизм – найстрашніші ідеології (зародилися в Італії і Німеччині), що робили людину винуватою від народження тільки за кров, яка тече в її жилах.

У 1962 році було прийнято рішення ООН вважати кожну другу неділю вересня Міжнародним днем пам’яті жертв фашизму.

Чому саме у вересні?

Тому що, саме в цьому місяці почалася (1939 рік) і закінчилася (1945 рік) Друга Світова війна. Це стало однією з причин встановлення дня жалоби на вересневу неділю.

У цей День ми згадуємо десятки мільйонів людей, які загинули у війні, під бомбами, від катувань, голоду, холоду, нелюдської праці у концтаборах….

Тоді, у ХХ столітті величезну нацистську машину вдалося зупинити і зруйнувати. Та фашизм переродився у 2022 році у рашизм і нищить тепер вже український народ.

Це є незбагненним… Як можуть ті, чиї діди боролися з фашизмом і нацизмом в 41-му, полонити і винищувати іншу націю в ХХІ столітті?

Ми знаємо, що правда завжди перемагає. Тож, віримо, що рашизм (фашизм) ХХІ століття буде знищено у всіх його проявах.

В Міжнародний день пам’яті жертв фашизму скасовують розважальні заходи, урочистості, що випадають на цю дату, а ще в цей день відвідують пам’ятники, меморіали, доглядають за безіменними і покинутими могилами, вшановують пам’ять загиблих. зображення_viber_2023-09-10_09-09-57-301

В 2023 році День пам’яті жертв фашизму припадає на 10 вересня.

Для України цей день тепер наповнений і іншим сенсом…

 

                                                                             Викладач історії і права  Ірина ЛАПЧЕНКО

Bookmark the permalink.

Comments are closed.