1 березня відзначається Всесвітній день Цивільної оборони

зображення_viber_2023-02-27_07-50-09   Всесвітній день цивільної оборони був оголошений за рішенням Генеральної Асамблеї Міжнародної організації цивільної оборони у 1990 році. Він відзначається щорічно 1 березня.

Всесвітній день цивільної оборони має дві основні цілі:

  • забезпечення доведення до відома світу громадськості життєвої важливості цивільної оборони та підвищення рівня поінформованості про готовність до запобігання нещасних випадків абостихійних лих та заходів, що вживаються в разі цих інцидентів;
  • відзначення зусиль та досягнень національних служб, відповідальних за боротьбу з лихами, вшанування пам’яті жертв.

В 1931 році з ініціативи декількох держав французький генерал медичної служби Жорж Сен-Поль заснував у Парижі «Асоціацію Женевських зон» — «зон безпеки» для створення шляхом двосторонніх і багатосторонніх угод локальних зон безпеки в усіх країнах, яка потім була перетворена на Міжнародну організацію цивільної оборони (МОЦО). В 1972 році МОЦО отримала статус міжурядової організації. Зараз в МОЦО входять 50 країн,  ще вісім держав мають статус спостерігача.  Підготовка спеціалістів проводиться в Навчальному центрі в Швейцарії.

Участь України в МОЦО в якості спостерігача оформлена згідно з дорученням Прем’єр-міністра України від 25 липня 1998 року.

    Новий час диктує нові загрози.  В умовах повномасштабної війни з російською федерацією знову актуалізуються ті пласти інформації, які ми свого часу черпали зі шкільного курсу БЖ та основ здоров’я. Надзвичайний стан, воєнний стан, повітряна тривога, хімічна небезпека – ці терміни наче вийшли з архаїчних, припалих пилом підручників і набули плоті. Те, що раніше здавалося нам зовсім непотрібним, знову набуло значення, ба навіть стало питанням життя або смерті.

Героїзмом відзначаються дії формувань ДСНС що рятують наше житло, допомагають пораненим та постраждалим, зберігають наше життя. Все це ми бачимо кожного дня, в різних куточках нашої країни, в будь-який час. Ці люди ризикують своїм здоров’ям та життям в ім’я нашого народу його Перемоги.

                   Начальник штабу цивільної оборони закладу  Олексій Єременко.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.