Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

зображення_viber_2023-01-27_0749-07   27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, з 2012 року Україна на державному рівні теж вшановує жертв трагедії.

    27 січня – дата не випадкова. Саме в цей день у 1945 році було звільнено концентраційний табір Освенцим (Аушвіц) – місце ув’язнення, проведення дослідів над людьми і страти євреїв, поляків, циган та інших жертв. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.

    Голокост – систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної та національної приналежності.

    Протягом Голокосту було вбито до 6 мільйонів євреїв.

Як відомо, одразу після окупації України нацисти теж почали масово розстрілювати єврейське населення. Одним з найбільших місць розстрілів євреїв у Києві був Бабин Яр.

    Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту має нагадати тиранам і агресорам сьогоднішнього світу про наслідки їхніх дій, про кару, яку понесе кожен з них.

     А ще, цей день – це нагадування світовій спільноті про колективну безпеку, про те, що агресія й терор росії в Україні – то загроза насправді  для всіх.

    Усі країни і всі люди в цьому світі мають право на існування, мають право бути рівними і вільними, незалежно від кольору шкіри, етнічної приналежності, мови чи віросповідання.

     Пам’ятаймо ж про це, згадуючи мільйони жертв Голокосту та вшановуючи їхню пам’ять.

Викладач історії України Ірина Лапченко

Bookmark the permalink.

Comments are closed.